Бързо кредитиране – за какво да внимавате

Тази тема е много актуална на българския кредитен пазар. Редом с възхода на бързото мини кредитиране се народиха и лоши практики от недобросъвестни кредитори. Това в години доведе до най-различни казуси в отношенията кредитор-клиент, но и в отношенията между законодателите и кредиторите.

Каквото и да се случва обаче като законова рамка, винаги на пазара остават фирми, които се стремят да печелят работейки на ръба на закона или като прилагат скрити клаузи, за които клиента не знае. В такъв случай – за какво да внимавате и как да се предпазите при теглене на бърз заем?

Първо следва да проверите небанковата фирма, която сте избрали, дали фигурира в кредитния регистър на БНБ. Това ще гарантира, че ще работите с легитимна компания и ще проверите като каква е регистрирана тя, и по какъв начин осигурява финансирането на своите клиенти.

Това обаче не е гаранция, че фирмата ще е изгодна за вас и договорът с нея не крие опасности за заемоискателите. Така че направете детайлен преглед на условията и изискванията, които фирмата има към своите потенциални клиенти. Прочетете общите условия и отсейте всичко, което ви притеснява. Дори да ви трябват много спешно пари, просто използвайте промеждутъка от време преди избора да се информирате. Иначе може да изпаднете в неприятна ситуация след това.

Отношенията между небанковите кредитори и законодателите в България, често е като игра на криеница или гоненица, а това за съжаление се отразява върху крайния потребител. Компаниите се опитват да спечелят и да компенсират това, което законът им налага като ограничения, а законодателите се стремят да отговорят на очакванията на хората да има повече прозрачност и да не се стига до неприятни казуси, и дори до съдебни дела.

Като клиенти обаче следва да знаете точно колко ще ви струва кредита. Интересувайте се какви такси трябва да платите и защо ги плащате. Ако не знаете предварително, питайте кредиторите, те са длъжни да ви отговорят. Преди да сложите подписа си, прочетете всичко, което пише в договора, независимо че преди това сте се запознали с общите условия.

Внимавайте за скрити клаузи, за начисляване на големи такси при закъснение. Проучете и оплакванията на клиенти към същия кредитор, за да знаете какви неща може да ви се случат.

Всяко съмнение може да породи въпроси у вас и колебание, и е редно да получите адекватен отговор. Само прозрачните отношения между кредитора и клиента могат да гарантират, че реализацията на кредита ще бъде успешна. Ако кредиторът е недобросъвестен, той винаги ще намери начин да прокара лоши практики. Единствената защита е вашата информираност и позоваването на закона.