Какъв цвят баня да изберем за добър комфорт

Едно от най –приятните места за отмора и почивка след тежкия работен ден е нашата баня. Това е мястото където оставяме негативните емоции и преживявания от деня и се отпускаме за релакс. Красотата на обкръжaващото ни, влияе върху нас самите. Най-голяма красота  придават цветовете.

Защо трябва да внасяме цвят   в пространството около нас?

Цветовете влияят на настроението и ни дават възможност да изразим своята личност. Кои са най-добрите цветове, предизвикващи радост и щастие? Цветът на щастието е жълтият. Този цвят ние свързваме със слънцето, напомня ни за ведър, слънчев ден. Цвят, спомагащ и за отделяне на серотонин. Той се синтезира в нервната система и влияе положително на съня и доброто здраве. Елементи на жълто в плочките, обзавеждането или аксесоарите в нашата баня, ще повдигат духа ни преди или след работа. Хавлии,халати или други декорации в жълто също са добра идея. Пясъчните нюанси се предпочитат също доста често.

Друг успокояващ цвят е зеленото. Свързваме го с природата, а тя винаги ни носи добро настроение. Добре е да се спрем на меки нюанси на зеленото. Може да поставим пухкава постелка в нежен зелен нюанс пред мивката, стойка за кърпи или сгъваем стол.

Цветът, който спомага за  концентрацията и активиране на ума е синьото. Той е студен цвят, но в меки нюанси правим връзка с небето и водата. Този цвят създава и чувство за повече пространство, усещане за прохлада. Добре е да се съчетава с топли цветове.

Решим ли банята ни да изразява романтика и чувственост ще се спрем на розовия цвят. Този цвят е енергичен, весел и вдъхновяващ. Розовото е в топлата гама и ако ще  го ползваме, е добре да знаем ,че той смалява помещението. Не е добро решение за малки бани, но ако пък ви е любим цвят и се спрете на него, дано банята ви да има прозорец, който да дава добра светлина.

Цветът, създаващ чувство на интимност, е червения. Той създава необикновен стил на банята. Не трябва да прекалявате с него, защото ни прави по-чувствителни и напряга. Той трябва да бъде само акцент или част от определени елементи. Най –добре се комбинира с бяло или черно.

Положителна емоция вътре в нас внася и оранжевото. То  помага да се отпуснем и релаксираме, внася свежест и спокойствие. Оранжевото също има богато разнообразие от тонове.

Предлаганите възможности са много и единствено от нас зависи коя ще изберете. Независимо от тенденциите и модата, човек накрая залага винаги на това, което е по вкуса му.

Източник: Магазин за баня – bania24.com