Декоративна мазилка на стени

Дългоочакваната и заслужена отпуска наближава. Ако някои хора я свързват с почивка на пясъчния плаж, с дъха на морето или миризмата на опадали листа в гъбената гора, то други може да решат да прекарат ваканцията си по-прозаично, като правят ремонт. Между другото, второто решение е обикновено избора на мнозинството.

Може би сте изправени пред въпроса как да нанесете декоративна мазилка сами? Не изпадайте в паника!

Ремонтът може да бъде вълнуващо начинание, ако не се страхувате от експерименти, обичате да използвате въображението си и поне малко умеете да мислите извън стереотипите. Една от новите идеи може да бъде декоративна мазилка, направена със собствени ръце.

Фасадата на къщата или стените в апартамента, завършени с тази технология, ще дадат усещане за живот в дома. В този случай парите и времето, които се изразходват, не са  толкова много. Този дизайн на интериора, наред с обичайните тапети и плочки е един от най-популярните. Стените ще изглеждат креативни, като в същото време ще направят жилището необичайно уютно и уникално.

Какво е необходимо за декоративна мазилка? Стандартни материали или специална паста, която може да бъде закупена от всеки магазин за строителни материали. Съставът на такива пасти е различен и зависи от вида на декоративната мазилка.

Общоприетата класификация е, както следва:

– текстурирана;

– структурна;

– венецианска.

Релефните повърхности се създават с помощта на мазилка, чиято структура се отличава от аналозите си благодарение на различни елементи, а посредством венецианска мазилка се създават повърхности, стилизирани с мрамор.

Огромно пространство за въображението на домашно проектираните дизайни дава структурна мазилка. Малки камъни, черупки, парчета дърво или кварц, добавени към разтвора под формата на гранули, могат да променят най-обикновения апартамент в изключително шикозно място.

 

Произвеждани на базата на вароциментова смес с добавка на синтетичен латекс, структурните мазилки са невероятно приятни на външен вид. Съставът не трябва да се разбърква или разрежда, тъй като се продава в готов вид в контейнери от по 15-20 кг.

Нанасянето на хоросан върху повърхността не причинява трудности – достатъчно е да се научите как да използвате мистрия. Единственото изискване е повърхността да е суха и чиста. Изравняване преди нанасянето на мазилката не е необходимо.

Е, ако повърхността е предварително грундирана и изсъхнала, е за предпочитане. Мазилката се нанася в един слой. Три часа след нанасянето може да се каже, че вече се е втвърдила достатъчно и е придобила сила, но накрая мазилката ще изсъхне за около седмица.

Източник: https://remontira.bg