Да се погрижим навреме за денталното здраве на децата си

Едно от най-честите пожелания, които получаваме по празници е пожеланието за здраве. Но ако сами не се погрижим за него то няма как винаги да сме в добра форма. Не случайно избора на лекар и зъболекар трябва да е добре обмислено. Все пак доверявате най-ценното си на тези хора , а именно това да се грижат за здравето Ви. С още повече внимание към това се отнасяме и когато става въпрос за нашите деца. Те също имат нужда от грижи и при нужда трябва да потърсим съответният специалист. Още от деня в който се раждат децата ни имат личен лекар. Разбира се слез около година трябва да се погрижите и за избора на зъболекар.

Много родители си мислят, че ако нямат проблеми със зъбките децата им няма нужда да посещават стоматолог. Това всъщност е доста грешно и голяма част от родителите не са наясно, е от съвсем ранна възраст е добре да приобщят детето към денталната профилактика. Би било чудесно никога да не се налага да водите детето си на зъболекар за да се извършва дадено лечение, но за съжаление децата обичат да се хранят с изключително вредни храни,които по един или друг начин атакуват зъбите им и не след дълго се появяват проблеми.

Никога не отказвайте консултация със специалист. Днес се изготвят програми с чиято помощ ще се насърчи профилактиката при децата. Това е основната превенция, която може да помогне за това да се лекуват много по-малко кариеси. Достатъчно е два пъти в годината зъбките на децата да бъдат преглеждани и така ако има някакви наченки на дадено заболяване то да бъде „хванато“ в начален стадии, а не да се чака до последно и тогава детето да се подлага на по-интензивно лечение. Затова о трябва да осъзнаят, че както при сами тях, така и при децата е много важна профилактиката на денталното здраве.

Изберете стоматолог, който детето да харесва. Това е важно, защото така ще се изгради доверие и то без да се безпокои и страхува ще посещава зъболекарският кабинет. Много стоматолози са специализирали и в детското лечение. Тук момента е наистина по-специфичен, защото да се контактува с малки деца е по-скоро психологически момент. Кабинетите на детските зъболекари са оборудвани така, че да предразположат мъниците и те да се чувстват защитени и спокойни. Не бива да се притеснявате да посетите дори ако се наложи няколко кабинета и детето само да прецени къде ще се чувства най-добре. Успех!