Важни факти и подробности, които са свързани с гумите втора употреба у нас

Всеки от нас би се съгласил, че автомобилните гуми са изключително важна финансова инвестиция и именно поради тази причина все повече собственици на коли се пренасочват към иначе апетитните търговски оферти за гуми втора употреба, които са най-често внесени от Западна Европа.

Тук обаче идва и тънкият момент, при който изборът на гуми втора ръка  често се превръща в обстоятелство, в което не винаги е възможно да се прецени точното състояние и здравина на гумата втора употреба. Така например, на пазара много често се срещат гуми втора ръка, които изглеждат привидно здрави, но отвътре са със съсипана структура, която за съжаление остава невидима за окото и по този начин истински опасна при високоскоростно движение. Важна подробност е фактът, че дори най-умелият експерт няма представа как точно е била експлоатирана и пазена една гума втора ръка с добра шарка. Истината обаче е, че за да бъде една гума втора употреба наистина качествена, е важно да се гледа нейната възраст и изпитанията, през които тя е преминала. Такива са например бордюрите, претоварването и съхранението в доста неподходящи условия. Най-лошото в този случай е фактът, че уж незабележимите външни дефекти могат да се взривят особено при наличието на по-голямо натоварване, скорост или пък остър завой.

Когато ви предстои избор на гуми втора употреба за вашата кола, най-напред следва да сте наясно с основните параметри на вашите гуми и джанти, а след това да научите за съответния размер към особеностите на автомобила ви. Много важно значение имат и самите условия, при които се очаква да експлоатирате своите гуми втора ръка. Така например, е ненужно да оборудвате своя джип си с гуми втора ръка off-road, ако попринцип карате с него върху обикновен асфалт.