11 популярни стила в интериорния дизайн подходящи за вашия дом

Искате да преобразите дома си, така, че той да отразява напълно вашата същност и стил?

Независимо дали търсите нещо модерно или по-традиционно можете да намерите идеалния стил за вашия дом, но преди това трябва да се запознаете с различните стилове в интериорния дизайн. За целта в тази статия сме подбрали за вас заедно с интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева най-популярните стилове, които можете да имплементирате в дома си.

Модерен

Модерният интериор е свързан с функционалност и създаване на простор. Възникнал през 20-ти век, този стил се характеризира с чисти линии и минимална цветова палитра.

Пространството е направено така, че да бъде максимално ефективно, като за целта се използват изчистени мебели и място за всичко, без да има претрупване и комбинация на стилове.

Този стил бива често предпочитан от собственици на апартаменти с отворен план, защото създава усещане за простор.

Съвременен

Непрекъснато развиващ се, този стил набира все по-голяма популярност сред собствениците на жилища. Макар, че много елементи съвпадат с тези от модерния дизайн, то в съвременния стил е много по-вероятно да видите по-меки и заоблени линии, за разлика от геометричната прецизност на модерния стил.

Обикновено се залага на цветова палитра в кремаво, кафяво и бяло, като често за постигането на контраст се използват различни нюанси от същия цвят. А естествените материали и текстил добавят допълнителна текстура на интериора.

Индустриален

Този стил е изцяло вдъхновен от старите американски фабрики и складове, които понякога биват превръщани в жилищни помещения. Нещо обичайно за този стил са тухлените стени, откритите тръби, метала и бетона.

Цветовата палитра обикновен се определя именно от естествените материали използвани в стаята. На практика ярките цветове са невъзможни, освен ако не са част от някое произведение на изкуството.

Минималистичен

Той е изключително изчистен. Той е вдъхновен от дизайна на японския дом, тъй като в него не присъстват излишни неща, които създават усещане за претрупване. Мебелите с изчистени линии са задължителен елемент за този минималистичния стил, а черно-белият декор осигурява ярък ефект. А ако целта ви е да постигнете контраст, тогава използвайте много пестеливо основните цветове.

Арт Деко

Тук всичко е свързано със създаването на луксозен интериорен дизайн с високо гланцови покрития, орнаменти и много злато и сребро. Материалите са разкошни и бляскави, като кадифе и сатен. Черно-белите цветови схеми се комбинират по уникален начин с пастелни нюанси като розово и тюркоаз, а за още по-изразителен интериор заложите на наситени червени и лилави цветове.

Винтидж

Не съществуват точно определени правила за създаването на интериорен дизайн във винтидж стила, с изключение на това, че трябва да потърсите вдъхновение от миналото. Винтидж мебелите са идеален начин да добавите персонално докосвате към съвременния интериор. Можете умишлено да състарите столовете и шкафовете във вашия дом, за да създадете интерес към интериорния дизайн на дома ви.

Това е един наистина очарователен стил, но не прекалявайте. Запазете вашата цветова палитра изчистена! Не злоупотребявайте с комбинации от ярки цветове, дайте възможност на винтидж стила да говори сам за себе си.

Скандинавски

Ключовите елементи на скандинавския стил са простотата и функционалността. При създаването на интериорен дизайн всичко се върти около създаването на релаксираща среда с чисти линии и изобилие от светлина и пространство.

Основният цвят за скандинавския стил е белият. Мебелите от светло дърво, смелите шарки и ярки абажури също са запазена марка на този изключително красив стил.

Шаби шик

Изключително красив и нежен стил, той е често предпочитан от представителките на нежния пол. Специфичното при този стил са ретро мебелите и аксесоари, флорални принтове, както и пастелните и бели цветове, които придават нежния вид на този стил.

Рустик

Очарователен и уютен, рустик стила перфектно визуализира същността на селската къща. Естествените елементи са силно застъпени, а дървените мебели са просто задължителни. Подходящи цветове са белите или неутрални нюанси. А античните аксесоари придават завършен вид на интериора.

Бохемски

Този стил ви дава пълната свобода да проектирате интериорния дизайн на дома си по свой начин. Имате пълната свобода да изразите себе си. Основния ключов елемент на този стил е комфорта, а за да го постигнете можете да използвате възглавници и ръчно изработени килими. Можете да заложите на ярки цветове, а етно елементите и богатите текстури са идеални за създаването на приятна и спокойна атмосфера.

Азиатски

Балансът и хармонията са ключови фактори при проектиране на интериорен дизайн в азиатски стил. Също така е необходимо пространството да е отворено и да прелива от стая в стая, без да има претрупване. Именно поради тази причина мебелите трябва да бъдат позиционирани ненатрапчиво.

Белите и неутрални цветове са идеални за създаване на спокойна атмосфера, макар че ако желаете можете да ги направите по-оживени с ярки щрихи и някой ръчно направени аксесоари.