Избор и поддръжка на авто гуми

Като една от най-важните части от автомобила ни е добре водачите да знаят не само как да избират новите си гуми, но и как да ги поддържат. Така не само, че ще инвестират в подходящите продукти, но и ще могат да ги използват максимално дълго във времето. При покупката на авто гуми ние основно се съобразяваме  с техните технически показатели. Дали са подходящи за съответните метеорологични условия, на какво натоварване издържат и каква цена сме готови да платим за тях. Като се има предвид разнообразието, което търговците ни предлагат както и водещите производители на авто гуми можем да сме спокойни, че със сигурност ще намерим сносно качество, което да задоволи нуждите на нашето превозно средство.

За жалост много българи продължават да купуват гуми втора употреба, които видимо са със стабилен грайфер, но пък като качествени характеристики вече са доста износени, поради това, че дълго време са престояли в някой влажен склад. Не очаквайте тези вече морално остарели автогуми да гарантират пълната  ви безопасност на пътя. Препоръките на специалисти в бранша са да инвестирате в по-евтини, но нови гуми, тъй като каучука, от който са произведени е много по-еластичен и придава абсолютно и добро сцепление на автомобила с пътната настилка.

В продължение на темата за безупречните гуми няма как да споменем и това, че всеки един водач трябва да полага и грижи с цел да удължи живота на авто гумите за своя автомобил. Правилната експлоатация и на най-средния клас гуми може да доведе до наистина дълъг период на използване и безопасно шофиране. На първо място винаги сменяйте гумите навреме  зависимост от промените на температурите. Безотговорно е да ползвате летните гуми през зимата, тъй като каучука на този модел авто гуми замръзва и те са абсолютно негодни и не гарантират никаква стабилност на колата на пътя. За вашето спокойствие и това на хората, за които носите отговорност винаги ползвайте продукти, които са предназначени за съответните температурни разлики. Сцеплението което дава една зимна гума при ниски температури по никакъв начин не може да бъде съпоставено с това на летните модели.

Когато извършвате съответната ротация използвайте сухи и чисти помещения за да прибирате сезонните гуми. Спазвайте и препоръките на производителя за балансирана температура, която да запази техните качествата следващия сезон. На пазара се предлагат и различни калъфи, в които да ги прибирате като така предпазите от замърсявания, лесно ги пренасяте и транспортирате в автомобила до мястото за съхранение. Избирайте винаги висок или среден клас авто гуми, защото те са определящи за собствената ви безопасност.