Как работят тонколоните

Тонколоните са основен компонент на всяка аудио система и се предлагат в различни типове и конфигурации. Разбирането на разликите между тези видове решения и техните специфични конфигурации може да ви помогне да изберете правилните професионални тонколони според вашите нужди и аудио очаквания. 

В тази статия ще разгледаме как работят тонколоните и различните видове тонколони заедно с техните специфики и конфигурации.

Видове тонколони

Основните видове тонколони са два – пасивни и активни. Въпреки, че можете да задълбаете в детайл, която проучвате тези два вида аудио системи, тук ще ви запознаем с основите. 

Когато става въпрос за избор между активна или пасивна тонколона, трябва да знаете следните неща.

Активни тонколони

Активните тонколони се отличават с това, че притежават вграден усилвател, който захранва високоговорителите. Този вид решения са лесни за настройка и използване, което ги прави чудесен вариант за домашно аудио и малки събития. Можете да ги откриете в различни размери и мощности и са подходящи за използване в различни настройки, от малки стаи до големи аудитории. Някои от предимствата на активните високоговорители включват:

 • Няма нужда от външен усилвател
 • Компактен дизайн
 • Лесен за използване и настройка

Пасивни тонколони

Пасивните високоговорители, от друга страна, не разполагат с вграден усилвател. Те изискват външен усилвател, който да ги захранва. Пасивните аудио системи също се предлагат в различни размери и мощности и могат да се използват в различни настройки, от домашно аудио до големи събития. 

Някои от основните предимствата на пасивните тонколони включват:

 • Гъвкавост за избор на усилвател, който отговаря на вашите нужди
 • Възможност за ъпгрейд на усилвателя без смяна на колоните
 • Повече контрол върху звука

Какво са кросоувъри?

Кросоувърите са основни компоненти при тонколоните. Те разделят аудио сигнала на различни честотни ленти и изпращат всяка лента към съответния драйвер на високоговорителя. 

Съществуват два вида кросоувъри, за които е добре да знаете – пасивни и активни.

Пасивните кросоувъри са вградени в високоговорителя и използват кондензатори и индуктори за разделяне на сигнала. От другата страна, активните кросоувъри са външни устройства, които разделят сигнала преди да достигне до усилвателя. 

Важно е да отбележим, че активните кросоувъри предлагат по-прецизен контрол върху звука и могат да бъдат регулирани, за да отговарят на специфичните нужди на слушателя.

Видове аудио драйвери

Аудио драйверите са компонентите на тонколоните, които преобразуват електрическите сигнали в звукови вълни. Съществуват няколко вида аудио драйвери:

 • Нискочестотните драйвери – най-големите възбудители, които са отговорни за производството на нискочестотни звуци.
 • Средночестотните драйвери – отличават се с по-малък размер и са отговорни за производството на средночестотни звуци.
 • Високочестотните драйвери – най-малките драйвери, които отговарят за производството на високочестотни звуци.

Конфигурации на тонколоните

Ето, че дойде време да поговорим и за конфигурации. Конфигурациите на тонколоните се отнасят до броя на драйверите и начина, по който са подредени в корпуса на високоговорителите. 

Някои често срещани конфигурации на тонколони включват:

 • Двупосочни – Тези тонколони имат нискочестотен и високочестотен високоговорител.
 • Трилентови – Тонколони, които работят с няколко основни компонента –  нискочестотен високоговорител, средночестотен драйвер и високочестотен високоговорител.
 • Стоящи на пода – Аудио решенията, които са предназначени за поставяне на пода, обикновено са по-големи и имат множество драйвери. Именно това ги прави идеални за системи за домашно кино.
 • Рафтови – Тези тонколони са по-малки и по-компактни, което ги прави чудесен вариант за малки стаи.

В заключение, изборът на правилния тип тонколона и конфигурация може да окаже значително влияние върху качеството на звука, който получавате. Както споменахме, активните тонколони са удобни и лесни за използване, докато пасивните системи предлагат повече гъвкавост и контрол. 

Не забравяйте, че кросоувърите и аудио драйверите играят решаваща роля при определяне на качеството на звука. Познаването на различните видове конфигурации на тонколоните може да ви помогне да изберете решение, което изцяло отговаря на вашите предпочитания и ще ви помогне да постигнете желаните резултати.