Каква е причината за усещане на болка и как да се справим с нея?

Всеки жив организъм изпитва болка. Има различни причини, поради които изпадаме в такива ситуации, при които тялото ни реагира и един от симптомите е свързан именно с болката. Освен това научно изследване сочи, че независимо от на пръв поглед идентичната физиология на мъжкото и женското тялото то болковото усещане при двата пола е с различна интензивност. Освен това при прилаганите болкоуспокояващи лекарства без рецепта действат при двата организма реагират нееднакво. Какво е важно да имате предвид при използване на такива медикаменти и има ли универсално хапче срещу всеки тип болка? Отговорите ще потърсим в днешната публикация.

Причини за поява на болка

Знаете ли, че има доста разностранни причини, поради които човек изпитва болка. Сред едни от най-срещаните са:

 • Напрежение;
 • Стрес;
 • Инфекция – вирусна или бактериална;
 • Физическо неволно нараняване;
 • Преумора;
 • Силни миризми;
 • Продължителен силен шум;
 • Липсата на пием на достатъчно течности;
 • Напрежение от дълго взиране в екрани;
 • Високи или ниски температури и други.

Както можете да се уверите човешкото тяло е подложено на различни обстоятелства, които биха били причина за появата на болка. В зависимост от причинителя се наблюдава и определено ниво на сила, интензивност и продължителност на симптоматиката.

Въпроса, който навярно възниква в момента е какво точно започва да ни боли при някои от факторите, които влияят върху изразяването на тази чувствителност. Оказва се, че най-честото усещане за болка се появява в главата. Следва болката в мускулите, ставите, корема и други. Според това какъв е причинителя се засяга и определена област от човешкото тяло, която изпитва напрежение, дискомфорт.

Кога болкоуспокояващите са панацея за състоянието ни?

Едва ли, ако ви боли силно глава ще изчакате болката да отмине от само себе си. Това, което отчитат фармацевтите в своята практика е, че потребителите купуват най-много болкоуспокояващи без рецепта. В тази категория продукти влизат антисептици, аналгитици и други обезболяващи, които  атакуват причинителя, а именно инфекцията, която е засегната определена зона от човешкото тяло.

Преди да предприемете прием на каквото и да била лекарство против болка е много важно да си изясните причината за това състояние. Често се казва, че силната болка в задната част на тила например е показателна за хипертония и решението не е прием на ибупрофен, панадол или аналгин, а да се назначи използване на лекарство, което да нормализира кръвното налягане.  Така, че определено е необходимо да се акцентира на това, че приема на болкоуспокояващи безконтролно не е препоръчително. Все пак се касае за препарат, който не е необходим в определени ситуации и е необходимо да се приложи друг тип лечение, което да атакува основния проблем, а не вторичния, какъвто се оказва именно появата на болка в определена зона.

Задължително ли е да приемете лекарство за болка или има и алтернативни методи за справяне с нея?

Всеки един въпрос, който засяга физическото ни състояние е необходимо да бъде проследен от лекар и да се установи ясно причината за съответната реакция на тялото. Определено има в даден момент основания да се приеме лекарство без рецепта и така да се овладее неразположението, което изпитвате. Но много лекари не прибързват с налагането на конкретни лекарства особено, когато се касае за сравнително безобиден проблем.

Има не малко храни, билки, напитки, които имат изключително благоприятно въздействие върху болката. Такива са:

 • Джинджифил. Освен, че е популярен с противовъзпалителния си ефект джинджифилът се справя отлично с артритни болки, ставни проблеми, натоварване на мускулите;
 • Куркурма. Има много препарати и лекарства, които съдържат куркурма, тъй като тя се характеризира със силните си болкоуспокояващи свойства;
 • Лавандула. От векове се използва като средство за облекчаване на главоболие и други болезнени области;
 • Кора от бяла върба. Наричат я аспиринът от природата поради това, че съдържа същите вещества като популярното лекарство, което всеки е купувал от аптеката.

Разбира се не винаги можем да използваме съответните природни лекове и точно поради това е обяснимо, че прибягваме до болкоуспокояващи лекарства, които се предлагат без рецепта.