Калий и магнезий – колко важни са за здравето ни

За да сме здрави и в добра физическа форма е важно да осъзнаем, че необходимостта от балансирано хранене не е някаква мода, от която съвременния човек се влияе. Организма ни се нуждае от вещества, които спомагат функционирането на редица важни органи и системи, а това безспорно не можем да отнесем към някоя модна диета. Витамини, минерали като калий и магнезий са сред най-препоръчаните добавки, които е важно да се включат в дневното меню в случай, че с храната не успявате да си ги набавите. Комбинацията им пък е в основата на това да подпомогнем съпротивителните сили на тялото ни в борбата с вируси и бактерии, които ежедневно ни атакуват. Днес ще ви разкрием тайните на калия и магнезия, техните преимущества и ползи за здравето.

Приоритети за добро здраве

Решаваща е ролята на комбинацията от калий и магнезий за множество физиологични и биохимични процеси. Сърце, бъбреци, черен дроб, кръвоносна система, костна система – отношението им спрямо тези органи наистина е безспорно. Двата минерала са невероятно решаващи и важни з човешкото здраве, защото осигуряват:

 • Възстановяване на мускулите при физическа умора, интензивни спортни тренировки, натоварване;
 • Поддържане на сърдечно – съдовата система;
 • Подпомагане синтеза на протеини и други.

Човешкия организъм е машина, която работи в синхрон. Именно правилната роля и действие на органите са в основата на това да се чувстваме тонизирани. При липса на ценни вещества, които да стимулират правилната работа на важните органи има защо да изпитвате изтощение и слабост. Това са предпоставки за липса на достатъчно количество калий и магнезий, които са пряко свързани със синтезирането на ензими, които спомагат за провеждането на над 700 вида функции в тялото ни.

Ето защо е от съществено значение човек да следи стойностите на магнезий и калий в организма.

Минерала магнезий – отговорност за човешкото здраве

Един от най-често срещаните минерали в природата е магнезия. Той се среща в растенията, почвата, животните и разбира се в човешкия организъм. Научни факти сочат, че над 60 % от количеството магнезий в тялото ни се намира в костите, което показва колко важен е минерала за опорно -двигателната система. Без магнезий имайте предвид, че костите ще бъдат слаби, чупливи и твърде меки за да издържат човешкото тегло. Магнезий има също така в мускулите, кръвта и меките тъкани, което пък показва, че без неговата намеса са неизпълними редица функции и дейности на важни органи като храносмилателна система, сърце, нервна система и т.нат.магнезий

Сред главните свойства на магнезия са:

 • Участва в създаването на ДНК;
 • Преобразува храната в енергия;
 • Активно участва с синтеза на ензими и протеини.

Калий – специфичните качества на минерала

Подозирате ли, че калият е не по-малко важен за тялото минерал от магнезия? Той е класифициран като електролит, поради това, че е реактивен във вода. Разтварянето му води до образуването на положително заредени йони. А това му свойство позволява да провежда електричество, което е решаващо за много процеси в цялото тяло. Приемайки калий в комбинация с магнезий си осигурявате:

 • Нормално кръвно налягане;
 • Предпазване на организма от инсулт;
 • Намаляване на появата на камъни в бъбреците;
 • Предотвратява появата на остеопороза;
 • Поддържа баланса на течностите в организма;
 • Осигурява добра нервна проводимост;
 • Грижа за мозъчната функция.

Всеки активно спортуващ човек както и тези от вас, чиито професии са свързани с екстремно физическо натоварване имат нужда от комплекс от калий и магнезий. Намаляването на умората и възстановяването на мускулите е в основата на това да не се подценяват ползите от тези хранителни добавки. За нормално функциониране на тялото, за тонус и енергия, за стабилен имунитет е препоръчително да ползвате такива витамини и минерали, които могат да ви гарантират цялостно здраве.