Категория В+Е – кога имате нужда от този шофьорски курс?

Ако преди години бе често срещано явление да се виждат автомобили, които теглят ремаркето то днес това не е често срещано. Въпреки това има хора, които при пренасяне на багаж или друг товар им се налага да ползват такива допълнителни съоръжения, с които да намалят курсовете за транспорта. За да извършват това обаче те трябва да имат и съответната шофьорска категория. Малко от водачите, които притежават категория В знаят, че за да могат да закачат ремарке на лекия си автомобил трябва да имат и категория В+Е. Други разбират за това условие, когато бъдат спрени за проверка от органите на КАТ и се окаже, че всъщност не притежават свидетелство за правоуправление, което да им дава това право. Санкциите, които могат да бъдат наложени са не само парични, но следва отнемане на контролни точки и дори може да се стигне и до спиране от движение и конфискуване на ремаркето или теглещото го превозно средство. Затова днес ще Ви дадем полезна информация за шофьорските курсове категория b+e, с която е добре да се запознаете преди да решите да извършвате действия като по-горе описаните.

И така за всеки, който има ремарке и иска да го ползва за лични цели като пренасяне на товари от едно място на друго с помощта на лекия си автомобил е важно да знае, че освен категория В трябва да има и такава, която е обозначена от законодателя като В+Е. тази категория дава право на водачите да ползват ремаркета, като общата маса на състава от транспортни средства не бива да надвишава 4,250 тона. Шофьорските курсове, които се предлагат от автошколите и автоинструкторите са почти наполовина по-евтини от тези за основната категория В. Изискванията да запишете и да преминете курс категория b+e е да имате свидетелство за правоуправление В и в момента на записването на курса да сте навършили 23 г и 9 м. законодателя дава право на лицата да използват композиция от автомобил и ремарке единствено при навършени 24 години. Естествено има и други текущи условия, на които кандидатите трябва да отговорят. Те са аналогични на останалите предлагани шофьорски курсове и се състоят в завършено поне основно образование, физическа годност и стаж като шофьор, притежаващ категория В. както казахме тук цената на курса категория b+e е два пъти по-ниска от тази на основния курс. Това се дължи на факта, че водачите не преминават теоретичен курс, тъй като вече са взели изискуемия материал при провеждането на курса от категория В. ВЕ е курс, който се състои само и единствено от практически модул. Той се изразява в 12 учебни часа, които се провеждат на полигон и в градска среда. Обикновено тези курсове са индивидуални, тъй като не са много желаещите да придобият тази категория. Изпита се провежда от комисия на ДАИ като следва курсиста да изпълни някои основни фигури с автомобила и ремаркето на полигон и да се представи успешно и в интензивен градски трафик.

Обикновено картината кола с ремарке не се вижда често в града. Това са нетолкова разпространени транспортни дейности в градски условия. По-скоро можем да се натъкнем на това в малките градчета и селца, в които земеделските стопани, които не разполагат с трактори ползват личните си автомобили за превозване на произведената продукция.  Идеята на този шофьорски курс е водачите да придобият самоувереност и да се научат да маневрират с ремарке. За целта обаче трябва да имат съответната категория. Неналичието на такава в свидетелството за правоуправление е причина те да бъдат санкционирани. Затова ако ви се налага често да закачате ремарке на автомобила си задължително е да запишете такъв шофьорски курс от категория ВЕ. Друг вариант е, ако например един или два пъти годишно трябва да извършите подобно мероприятие, а не ви се дават пари а курс, да потърсите услугите на приятел, който притежава такава категория В+Е.

За едни е непонятно да се движат с кола с ремарке, но за други е част от ежедневната им работа. Ако сте строителен работник и извършвате ремонтни и строителни услуги в страната трябва по някакъв начин да транспортирате инструментите, с които работите. Багажниците на автомобилите обикновено не могат да поберат всичко и именно едно ремарке е идеалното средство за това. Затова е добре да инвестирате в такъв дванадесет часов курс и да се сигурни, че отговаряте на изискванията на законодателя. Правилно е да имате съответния документ, удостоверяващ правоспособността ви и освен това курса дава възможност да научите много важни неща, които са определящи за безопасното шофиране на пътя.

Обикновено кандидатите могат да не се съобразяват с точно определена дата, тъй като инструкторите, които предлагат тази категория не правят конкретен график. Това е индивидуално обучение,което е за кратък срок, но пък ви дава възможност да извършвате своите ежедневни работни действия напълно законно и съобразно правилата за движение по пътищата. Курса е полезен именно за водачите, които притежават или имат намерение да закупят транспортни ремаркета с цел да превозват по-големи товари. И както вече споменахме трябва да сте наясно, че общия обем на композицията ат превозно теглещо средство и ремарке не трябва да надвишават 4250 кг. Можете да започнете курса на 23 г и 9 месеца, но едва след навършването на 24 годишна възраст да ползвате вече придобитата категория.

Шофьорски курс от категория В+Е ви е нужна ако товара, който теглите е голям и не можете да го транспортирате в багажника на автомобила си. Ако сте любител и обичате риболова, то лодката и въдиците са основният ресурс да следвате любимото си хоби. За да транспортирате лодката обаче ви е нужно ремарке, на което тя да бъде поставена за да я закарате до язовира или до морския пристан. Същото важи и ако сте конен състезател. Както знаете животните се транспортират в специални ремаркета, които са напълно обезопасени и дават възможност те да бъдат транспортирани до съответната конна база. Затова за целта трябва да притежавате категорията, даваща ви право да извършите транспортната дейност.