4 начина, по които хипербарната кислородна терапия може да промени живота ви

Как действа хипербарната кислородна терапия(ХБО)?

Кислородът е приблизително 21% от всяко наше вдишване. При хипербарен режим, приемът му се увеличава значително. В хипербарна камера потокът от чист кислород е съчетан с повишено атмосферно налягане, което води до промяна в начина, по който тялото абсорбира и разпределя вдишвания въздух. При атмосферни условия, само хемоглобинът в кръвта носи кислород из тялото, докато по време на ХБО, изобилието от вдишан кислород предизвиква абсорбция извън хемоглобина. Кислородът бива компресиран и разтворен дълбоко в тъканите. Поради това, на участъците от тялото, които по-рано са изпитвали блокирано или намалено кръвообращение, се предоставя достъп до богата на кислород кръв и организмът може да организира своя лечебен процес.

Какви са ползите от ХБО?

В продължение на години, хипербарната кислородна терапия се е свързвала с лечението на декомпресионна болест. Това състояние се среща при дълбоководни водолази, които са излезли прекалено бързо на повъхността. След първоначалното използване за лечение на водолази, терапията с кислород е тествана като възможност за лечение на широк спектър от медицински заболявания. Днес тя е одобрена за 13 състояния, включително нелекуващи се рани, инсулт, отравяне с въглероден окис, изгаряния и исхемия. Обширни медицински изследвания показват, че кислородната терапия е мощно невротерапевтично лечение също и за мозъчно възстановяване и може да помогне на пациенти, страдащи от аутизъм, епилепсия, травматично мозъчно увреждане, множествена склероза, болест на Алцхаймер и много други неврологични увреждания. Тъй като пациенти от всички възрасти продължават да се възползват от предимствата на ХБО, се очаква да продължи да нараства популярността й. Медицински изследвания и клинични изпитвания доказаха, че тя е ефективна при редица здравословни проблеми. Ето и 4 най-разпространени ползи от терапията:

 

  1. Въздушен или газов емболизъм

В продължение на десетилетия хипербарната кислородна терапия е основното лечение на въздушната и газовата емболия. Тя се появява, когато въздушните мехурчета неправилно навлизат в артериите или вените. Ако не се лекува, това може да причини големи вътрешни увреждания, да възпрепятства кръвообръщението и да увреди сърцето, мозъка и други жизненоважни органи. В някои случаи това може да е фатално.

Увеличеното атмосферно налягане в барокамерата, намалява размера на мехурчетата, което им позволява да се разтварят в кръвта и да се изведат от тялото безопасно. Освен това, богатата на кислород кръв изхвърля азотни мехурчета.

Най-често газовото емболизиране се причинява от случаи на бърза декомпресия. Това е по-често срещано в случаите на водолази, но може да се получи и при други ситуации на снижаване на налягането, като например летене в самолет без налягане.

 

  1. Хипоксия (липса на кислород)

Повечето лекари ще кажат, че ако кислородната способност на кръвта на пациента е нормална, то той няма нужда от допълнителен кислород. Много хронично болни обаче живеят в състояние на непрекъснато хипоксия – което означава, че няма достатъчно кислород, достигащ клетките.

Хипоксията може да бъде генерална – засягаща цялото тяло или локална – засягаща само части от него. Посинелите пръсти на краката и ръцете са отличителен белег на хипоксия и се дължат на лоша циркулация, а хората, страдащи от недостатъчна оксигенация, вероятно ще проявят този симптом още в началото на заболяването. Често срещани причини за хипоксия са тютюнопушенето, свързаното с диабета увреждане на тъканите и лошата циркулация – всички състояния, които засягат способността на организма да доставя кислород там, където е най-необходим. Хипербарната кислородна терапия  може да бъде ефективна и в случаи на продължителна мозъчна хипоксия – състояние, при което мозъкът е възпрепятстван да получава адекватно кислород.

  1. Анемия

Анемията отразява липсата на червени кръвни клетки в тялото. Поради тяхната недостатъчност, кръвният поток е възпрепятстван да доставя достатъчно кислород към тъканите на тялото. Този дефицит най-често предизвиква умора, бледост и слабост. При това заболяване ползите от лечението с кислород могат наистина да се забележат. За да се противодейства на естеството на болестта, е необходимо увеличаване на кислорода. Тъй като същността на кислородната терапия е повишаване на разпределението на кислород в хемоглобина, плазмата и тъканите, индивидите, страдащи от анемия, често получават забележителни и устойчиви резултати от многократни сесии хипербарна терапия.

 

  1. Мозъчни инфекции

Мозъчните инфекции, известни също като интракраниални абсцеси, се дължат на натрупване на гной в черепа. В зависимост от местоположението на абсцеса и тежестта на възпалението, мозъчните инфекции могат да причинят както леки, така и тежки симптоми, които оставени без лечение, могат да доведат до кома или смърт. Хипербарната кислородна терапия може да бъде мощен инструмент за изместване на вътречерепните абсцеси, когато се използва заедно с хирургическа и антибиотична терапия. Бактериите, които водят до това заболяване, са анаеробни, което означава, че се развиват в ниско кислородна среда, затова ХБО предотвратява възпроизвеждането и разпространението им в организма. Освен това позволява намаляване на вътречерепното подуване. Отвъд лечението на съществуващ абцес, допълнителният кислород повишава естествената защита на организма срещу бактерии и други анаеробни организми, което дава на пациентите по-голям шанс да предотвратят възвръщането или началното им натрупване.

 

Терапията с кислород макар и иновативна и все още не позната за много голям процент хора, ще продължава да бъде един чудесен начин, по който нашия организъм може да се самолекува. Ако страдате от заболяване, което се повлиява благоприятно от терапията можете да си запишете час в HBO Medical Support Center и да се запознаете още по-подробно с процедурата на https://hbo-center.com/дейности/хипербарна-оксигенация-барокамера и сами да се уверите в отличното действие на лечението с кислород.