Как да усвоим максимално пространство.

Как да станете крадци… на пространство в дома

Ако живеете в малко жилище, а не се лишавате твърде много от покупка на различни аксесоари и елементи от обзавеждането, неминуемо скоро ще се сблъскате със сериозен проблем.

Няма място вкъщи!

„Вкъщи е толкова задръстено“ е все по-честа реплика на собствениците на малки жилища. Нямате финансови възможности за покупка на голямо жилище, но изкарвате достатъчно, за да си купувате понякога модерни мебели, аксесоари, многоинчови телевизори с плосък екран…

И в един момент…

Няма място вкъщи.

Така се налага да се превърнете в крадци на пространство в дома!

Не е непосилна задача. Даже, ако подходите с ентусиазъм, може да бъде забавно. Разхождате се из Вашето малко жилище, дебнете за пропуснати пролуки, размествате мека мебел, домакински уреди, шкафове, скринове, бюра…

Освен това, от време навреме и щом спестите средства, купувате по нещо, което с функционалност и вкус да се впише в интериора на малкото жилище. А пък ако освободи и пространство – джакпот!

Това си е като… домашен тетрис.

Постоянно ви хрумват нови идеи за обзавеждане на малкия апартамент, които комбинирате с други идеи. А понякога донагласяте нещата с някоя ненадейна, но много симпатична интериорна хрумка! Може би в стил фън шуй?

Подходете с ентусиазъм и ще усвоите пространството така, че да намерите място както за ценните вещи, така и за още по-ценните емоции, настроение и интимни мигове.

Представяме няколко конкретни и практични идеи за усвояване на пространство в дома. Дори и да не ги осъществите буквално, позволете им да събудят креативната енергия на интериорния дизайнер във Вас. Така ще имате шанса да станете изпечени крадци на пространство у дома.

 

Обградете се с падащи мебели

Звучи леко плашещо, но всъщност е супер практично и пестящо пространство решение за малкото жилище. Падащи мебели са всички столове, легла, маси, бюра, вградени в или просто закрепени на стената, които, щом потрябват, „падат“ от нея. После пак се прибират.

Този тип мебели отварят неподозирано много място в дома.

 

Хол през деня – спалня през нощта

Не е нужно да се примирявате да спите на канапето в хола, заради малкото си жилище. Многофункционалните мебели позволяват да сменяте предназначението на стаите в дома, както ви е удобно.

Интересен вариант е падащото легло на Мърфи. Това е много функционална мебел, която през деня е красив шкаф или симпатична секция, или елегантен фрагмент от стената, а през нощта може да се преобрази в удобно легло.

Така приятелите няма да ползват оправданието „стана много късно“ – просто ще спят на удобно легло в хола.

 

Холната маса, която променя площта и височината си

Това е много практично решение за всяко малко жилище. Ще усвоите максимално пространство, ако вместо стандартна маса, купите маса, която се модифицира според нуждите.

Купете маса с повдигащ механизъм. Или маса, конструирана с отделени плоскости, за лесна промяна на площта.

 

Усвоете височината на дома

Странно, но често, когато говорят за пространство в дома, хората си представят по-скоро неговата разгърната площ. За да усвоите пространство, мислете триизмерно за жилището си. Усвоете високите кътчета в дома.

Например един висок до тавана стелаж, може да побере много от книгите, вещите, аксесоарите и украшенията, които ползвате всекидневно.

 

Интериорните стълби, които са библиотеки

Леко странно е да говорим за стълби и малко пространство в дома едновременно, но има доста практични решения за интериорни стълби – които стават и за библиотека.

 

Игра на… шкафове

Шкафовете са мощно средство за освобождаване на пространство у дома. Наблегнете на практични шкафове, поиграйте си с позициите, съдържанието големините и формите им и ще освободите доста пространство в дома.