Защо толкова много обичаме да слушаме музика?

Знаете ли, че когато слушаме музика, в мозъка ни протича поредица  от неврологични процеси, които отдавна вълнуват учените? През годините са правени много изследвания с цел най-после да бъде намерен отговор на загадката защо ритмичните звуци имат толкова силно въздействие върху нас.

До момента учените не са открили конкретен „музикален център“ в човешкия мозък, но невропсихолози от университета в Чикаго са установили нещо изключително интригуващо – подобно на много други процеси, и задачите, свързани с възприемане и извличане на удоволствие от музиката, са разпределени в няколко области на мозъка. Резултатите от изследванията им са показали, че притокът на кръв в мозъка се увеличава и намалява в зависимост от стила на музиката, която слушаме, поради реакция на части от мозъка, които се свързват с емоцията и възбудата.

Оказва се, че при 80 процента от хората музиката може да предизвика силни физически реакции, като някои от тях могат да се сравнят дори  с тези на оргазъм.

Резултатите от изследването, публикувано в Science Alert, показват още че мозъкът ни реагира на музиката така, както реагира на стимулация от любима храна или секс, а това означава, че е напълно възможно умението ни да я възприемаме и възпроизвеждаме, да се дължи на вид еволюционна особеност. Учените смятат, че причината за нея може би се крие в изобилието от положителни ефекти, които музиката има върху човешкия мозък. Доказано е, че тя подобрява познавателните способности, творческото мислене и паметта, като различните стилове музика ни влияят по различен начин.

Спокойните мелодии например оказват благоприятно влияние на абстрактните процеси в мозъка и така ни правят по-креативни, а новата музика подобрява шофьорските умения, показва проучване на Университета „Бен Гурион“ в Израел.

Проучване, проведено с пациенти, преживели инсулт, показва, че при тези от тях, които са слушали класическа музика, се е подобрила значително способността на мозъка им да обработва изображения.

Учените споделят, че примерите за благотворно влияние на музиката върху неврологичните процеси в човека са наистина много. Но въпреки това има хора, които не изпитват удоволствие от музиката – явлението е познато още и като „музикална анхедония“.

Някои хора са привлечени от ритъма на музиката, някои – от мелодията, други оценяват особеностите на композицията и такива, които оценяват всичко заедно, но при всички случаи впечатленията ни от музиката са тясно свързани с чувството за удоволствие или неудоволствие.

Изследване на Университета на Барселона показва, че има хора, при които музиката просто не задейства центровете за възнаграждение в мозъка. Хората с „музикална анхедония“ могат да разпознаят мелодиите, както и да установят кои песни са тъжни и кои весели, но не могат да усетят емоцията. За съжаление причината за този странен феномен все още не е известна.

Вижте повече статии, в които да опознаете себе си на http://psychology.framar.bg/терапевтични-занимания-и-креативност