Надгробни плочи – да отдадем уважение на нашите близки

Поставянето на надгробни плочи е ритуал,който се прилага от древността. Този традиционен за нашето общество начин да оказваме последна почит на своите близки е приет и то най вече около първата година от загубата на починалия. Надгробна плоча е тип каменна плоча, върху която са изписани данни за човека, който е положен в гроба. В зависимост от възможностите на близките тя може да бъде изработена от мрамор, гранит, стъкло или друг вид материал, които се украсяват с помощта на разнообразни методи на резбоване. Мраморните надгробни лочи са едни от най-разпространените. Те лесно се обработват и се постига желания размер и форма. Поръчката на такъв паметник се изпълнява в сравнително кратки срокове и цената им не е толкова висока. Надгробните плочи съдържат информация за това кога е рождената дата на починалия и датата на неговата смърт. По принцип един също задължителен елемент от надгробната плоча е също така и снимка на лицето. Тя може да е залепена на точно определено място или да бъде директно гравирана върху плочата. По-скъп като модел е вторият вариант. Тук със специален принтер се нанася изображението и детайлно се оформя.

Всеки допълнителен елемент върху надгробната плоча ни дава информация за това какви са били предпочитанията приживе на починалия. Например ако той е бил известен шахматист можете да видите в гробищния парк мемориална плоча или паметник с изобразена шахматна дъска. За почитателите на футбола пък се предлага изработката на такъв надгробен паметник, с футболна топка. Действително е факт, че какъвто и паметник да поставите, колкото и висока цена да заплатите това няма да върне любимите ни хора. Наистина това е един жест на уважение и почит, с който отдаваме дължимото към тяхната памет. Не са малко клиентите, които избират и стих, който да изразява дълбоката скръб от загубата на близките ни хора. Доста разнообразни са моделите, които се предлагат от фирми, които са специализирани в изработката на каменни надгробни плочи. Както споменахме можете да изберете такава, която да можете да си позволите. В зависимост от материала, големината и формата се предлагат варианти, които да Ви устройват финансово.

Освен надгробна плоча към последния дом на близките си можете да добавите каменна пейка, ваза, статуи или други елементи. Освен това напоследък се забелязва и така наречената мозаечна аранжировка, която е за предпочитане като така се ограничава честото почистване на гроба от плевели. За своите близки можете да поръчате професионално изработени надгробни плочи от … Отдайте почит на своите близки.