Признаци, че имате нужда от нови гуми?

Няма точно определено време за износването на една гума. Пробегът и продължителността на живот й се определят от различни фактори: модел на гумата, как шофирате, климатът, пътни условия и много други.

Ето все пак някои насоки, чрез които можете да се ориентирате:

 1. Проверявайте редовно състоянието им, особено след пет години употреба

Според специалистите в търговията и монтажа на авто гуми от ogi.bg след 5 или повече години каране, гумите трябва да се инспектират от специалист поне веднъж годишно.

 1. Максимумът е 10 години

Ако 10 години след датата на производството им гумите не са били подменяни, специалистите препоръчват да ги замените с нови, дори и да изглеждат използваеми и неизносени. Това важи и за резервната гума.

 1. Добрата грижа удължава живота на гумата

Ако следите налягането на въздуха, износването на протектора и т.н., можете да увеличите дълголетието на гумите си.

Как да разберете коя е датата на производството им

Вижте DOT кода на страничната стена на гумата.

От какво се увреждат гумите?

Има много и различни причини за повреждане на гумите.Например физически фактори (износване и възраст), пътни условия (бордюри, остри предмети, дупки, препятствия по пътя), климатични условия (трърде високи или ниски температури, сняг, лед, дъжд), химикали (грес, масло), навици на шофиране (превишена скорост, рязко спиране и тръгване), неправилна употреба (използване на летни гуми през зимата, несъвместими по размери гуми и джанти, монтиране на гуми, с неподходящ рейтинг на скоростта и индекс на натоварване) и много други.

Кога трябва да подменим гума?

Препоръчително е да замените гума, ако:

 • Протекторът се е износил
 • Има повреда по страничната стена

Редовно следете за неравномерно износване на протектора, забити пирони, камъчета и др., повредени участъци и вентили.

Обърнете внимание на „усещането“ за гумите при шофиране. Ако колата тресе, може има някаква повреда по гумите или прекомерно износване. Ако забележите вибрации или други смущения по време на шофиране, веднага намалете скоростта и карайте с повишено внимание. При първа възможност отбийте, за да огледате гумите. При установена повреда по някоя гума, заменете я с резервната. Ако не виждате повреда и не можете да откриете причината за вибрацията, идете в сервиз за задълбочена проверка.

Кое и как да проверяте по гумите си?

Налягане:

 • Проверява се бързо, но може да предотврати много проблеми
 • Проверявайте го всеки месец и преди дълги пътувания

Износването на протектора:

 • Използвайте манометър
 • Вижте показателите за износване на протектора

Повреди:

 • Огледайте страничните стени за всякакви пробиви, както и протектора, за да проверите дали гумите се износват равномерно
 • Обръщайте внимание на всякакви промени при управлението на автомобила

Правете тези проверки веднъж месечно и винаги преди да тръгнете на дълъг път.

Обърнете се към професионалист при всяка видима перфорация, цепнатина, разрез или деформация. Той ще Ви посъветва дали да ремонтирате или подмените гумата.