Полезна инфорация за бетона като основен строителен материал

В зависимост от вида на строителството, в което ще се влага бетона се дели на различни класове. Ако не сте строителен предприемач то със сигурност не сте наясно от какъв бетон се нуждаете за да изградите основа за ограда на двора си, фундамент за гараж или пък друг тип строителни съоръжения, които желаете да направите сами. Днес ще ви представим видовете бетон както  и техния структурен анализ за да можете да си изградите реална представа за това какъв бетон да закупите и от кой бетонов възел. Дори най-дребните детайли имат значение, защото в крайна сметка е определящо да се гарантира здравината и устойчивостта на основния използван строителен материал.

Класификация на бетона

Признаците, по които се отличава бетона, произвеждан в специализираните бази известни като бетонов възел главно се отнасят до:

 1. Обемна плътност. Това на практика означава дали бетона е лек, олекотен, обикновен или тежък, а стойностите съобразно обемната му плътност изглеждат така
 • Лек – 500 до 1800 kg/m3;
 • Олекотен – 1800 до 2200 kg/m3;
 • Обикновен – 2200 до 2500 kg/m3;
 • Тежък – стойности над 2500 kg/m3.
 1. Условия на втърдяване. Важен показател, който дава на строителните предприемачи много важна информация относно времето, което е необходимо за втръдяването на бетона. Сами можете да разберете защо това е показателно и има много решаващо значение за изграждането на строителния обект и сроковете за неговото завършване. А тук класификацията изглежда по следния начин:
 • Втвърдяващ се при атмосферни условия;
 • Ускорено втвърдяващ се бетон.
 1. Вид на експлоатация. Естествено, че има много голямо значение дали бетона ще се влага в жилищно строителство, изграждане на индустриални или пътни съоръжения. Оторизиран и лицензиран бетонов възел, който произвежда смеси и бетон е важно да спазва съответните стандарти, които касаят естеството на влагане на материала в съответния строителен обект. Отговорността тук е изключително голяма както от страна на производителя така и на възложителя, който трябва точно да представи основните условия, при които ще се влага бетона и точно за какъв вид строителство ще се използва;
 2. Якост. Съществен показател при производството на бетон. Два типа се отличават тук:
 • Обикновен;
 • Високоякстен бетон.

Якостта на бетона се фиксира със съответната абревиатура. Така, че когато давате заявка за изработка на бетон в лицензиран и сертифициран бетонов възел е важно да отбележите и този показател, който да гарантира якостта на материала, която ще бъде постигната при неговото втвърдяване.

До тук изложените класификации на бетона следва да ни покажат, че дори избора за по-непретенциозни майсторски нужди за домашно ползване изисква да бъдем добре запознати с цел да не се допуснат фрапиращи грешки, които в последствие да бъдат причина за възникване на инциденти.

Защо покупка на бетон от сертифициран бетонов възел

У нас има не малко модерно оборудвани производствени бази за бетон. Бетонов възел, който има лиценз за създаване на основен строителен материал за различни типове строителства задължително подлежи на контрол от държавните административни структури, които отговарят за надзора на строителните обекти. Няма как да се гарантира качество без да се спазват конкретни правила и стандарти. А имайте предвид, че при бетона и бетоновите смеси те никак не са малко.бетонов възел

Абревиатурите, под които се контролират якост, мразоустойчивост, степен на втвърдяване, едрина на фракциите вложени суровини и всякакви други показатели, които имат отношение с качеството на бетона строго се спазват от производствените бетонови центрове. Дори най-малките отклонения са повод за отнемане на лиценз и прекратяване на работата на базата.

Без значение от това каква е основната цел и за какви нужди ще се използва бетона на дневен ред пред предприемачите е това да възлагат изпълнението на изработката на качествен продукт на бетонов възел с утвърдени позиции и доказана репутация. Все пак от показателите на материала зависи:

 • Здравината на новостроящата се сграда;
 • Експлоатационните ѝ показатели;
 • Дълготрайност и устойчивост на натоварване.

Решението за Вашия бизнес днес идва от бетонов възел Трансметал – производител на висококачествени бетонови смеси и замзки.