Професия зъболекар: Какво остава скрито за пациентите и как се изгражда специалистът

Няма човек, който да не прибягва до така нужните ни зъболекарски услуги. Но красивата усмивка не е последица само от редовни посещения, а от приучаване на нужните навици от ранна детска възраст. Повечето от малките деца прекрасно запаметяват първото си посещение на зъболекарския кабинет. За щастие, днес вероятността да запазят приятен спомен от тази среща е значително по-голяма, отколкото в миналото.

Колко лица има един зъболекар

Добрият специалист трябва и да е психолог. Адекватният подход е в състояние изцяло да промени нагласата на пациента, независимо от неговата възраст. Взаимното доверие и доброто отношение вървят ръка за ръка с професионалните грижи. Това може да е разковничето за едно дълготрайно партньорство.

Стоматологията е една от най–трудните професии. Това не е елементарен процес на зубрене, а сложната взаимовръзка между истинско призвание и желание за практикуване. Крайният резултат трябва винаги да е задоволяващ. И това не е еднопосочно. Важи и за двете страни в процеса. И въпреки, че тук говорим за сравнително точна наука, творчеството не се изключва. Това е индивидуалното отношение, което ще превръща клиентите в пациентите, в резултат на което цари доверие между двете страни.

Що за човек е зъболекарят?

По отношение на личните качества, като всяко едно лице ангажирано със здравето на хората, зъболекарят трябва да притежава стабилна нервна система. Твърде голямата емоционалност не е желателна за сметка на добрата концентрация и професионално изпълнени ангажименти.

С подобряване опита и уменията си, всеки добър специалист разширява и запазва своя кръг от пациенти. С правилна стратегия лекарят може да си осигури прекрасно бъдеще, като едновременно с това заслужи похвалата и доверието на своите пациенти. Отличното познаване на характеристиките на устната кухина и разбиране на анатомията на пациента са основни предпоставки за сполучлива кариера. Желанието за тяхното постигане обаче стои на първо място в стълбицата на успеха.

Съчетаване на професионализма с модерната апаратура

Това е златната среда. С напредването на технологиите, работата на зъболекарите става приятна и ползотворна. Знанието е решаващо, но когато то се комбинира с професионална техника на високо ниво, резултатите са дълготрайни и абсолютно задоволяващи. Да не говорим за липсата на болка при голяма част от съвременните процедури.

Остава ни само да се надяваме, че ще попаднем на онзи специалист, който да подходи едновременно човешки и професионално към нас пациентите. Да отгатне интуитивно нашите нужди и да реши належащите ни проблеми. Да успее да изгради нужната вяра, че резултатите от работата ще бъдат дълготрайни. А редовните ни посещения могат само да внесат допълнителна печалба към фонда здраве, който се опитваме да натрупаме.

Доктор Софиен Риахи – добър зъболекар за вашите здрави усмивки