Предизвикателството на основния ремонт в банята

В банята често се налага къртене, както и основна подмяна на съществуващия интериор

Да си новодомец е вълнуващо събитие, но изисква много усилия, докато си създадеш уютно пространство за живот. Банята винаги предлага множество предизвикателства, когато се налага основен ремонт.

Ако апартаментът е бил поддържан или е строен наскоро, вие вероятно няма да се сблъскате с толкова проблеми. При обратния случай обаче, ще трябва да се сдобиете с търпение. Тук полезни ще са и някои съвети при къртене, без което е трудно да се мине.

Вероятно сте чували, че има фирми, които предлагат услугата кърти – чисти. Започнете от тях. Потърсете контакти на специалисти, които могат да ви спестят не само разходи, но и време, докато сте ангажирани да планирате останалите си дейности. Така или иначе, едва ли се чувствате подготвени да свалите старите плочки в банята, без да нанесете поражения и сериозни усложнения.

След като сте установили контакт с професионалисти в сферата на кърти и чисти, ето за какво да внимавате:

Не е излишно да потърсите съвет и от проектант, ако ще правите по-драстични промени с помещението на банята. Той ще ви насочи кои са опасните стени, носещите елементи и детайлите, които са важни.

Майсторите, които ще работят на обекта ви, знаят как да се справят, но въпреки това вие бъдете бдителни за зоните, включващи кабели, електрически връзки, контакти. Ще ви е нужен и експерт, с когото да обсъдите вариантите за избягване на инциденти, както и самата организация впоследствие.

ВиК системата също се крие зад непотребните плочки, които искате да срутите. Тя може да бъде прекъсната, ако не сте запознати с разположението й. Вероятно хората, които ще къртят, ще имат детектори в себе си, за да инспектират откъде минават кабелите и тръбите, но вие не пропускайте да ги попитате.

Дръжте близо до вас проекта на сградата, защото той може да бъде поискан от изпълнителите във всеки един момент.

И за да няма фатални последици, непременно се уверете, че преди стартирането на същинския ремонт, сте спрели тока и водата! Търсенето на отговорност на по-късен етап, ако се стигне до нещастие, ще бъде напълно излишно и свързано с неприятни изживявания.

Ако има външна част, която е подложена на къртене, трябва да предупредите минувачите. Това обикновено се прави със специална лента или ограждение – свържете се с общината и ако не знаете как да го сторите, информирайте се. Като допълнителна мярка, бихте могли да назначите някой да стои долу до входа и да отклонява пешеходците. Сигурността е преди всичко, а тя е гаранция и за вашето спокойствие.