Същност и роля на пробиотиците за човешкото здраве

Правилната работа на храносмилателния тракт до голяма степен е свързана с имунозащитната функция. В случай, че наблюдавате често боледуване, проблеми със стомаха и усещане за дискомфорт то профилактиката с пробиотик би следвало да подейства добре на подсилването на организма в борбата срещу неблагоприятните патогени. Естествения вид на пробиотичните бактерии, които се намират в храни като киселото мляко, кефира, квас, кисело зеле и други се отразяват ефективно, но се съгласете, че не винаги могат да бъдат част от менюто ни. Затова е логично да се прибегне към употребата на хранителни добавки, които можете да разгледате тук https://aptekifenix.bg.

Пробиотици – грижа за здравето

Прави ли ви впечатление, че винаги, когато се назначава антибиотично лечение това се отразява на факта, че лекаря изписва и прием на пробиотик. Това се дължи на факта, че когато се касае за съответна продължителност на използване на антибиотик на практика се случва така, че полезните бактерии бива унищожени едновременно с онези, които причиняват заболяването. По този начин чревната флора е подложена на много сериозна атака и това предизвиква разстройства и диарии. А в следствие на раздразнението на стомаха е възможно да настъпи обезводняване, което се отразява дехидратиращо и води до отпадналост на организма.

Много са ползите на пробиотиците за здравето. Основните, които се оказват изключително популярни и водещи за човешкото здраве са:

 • Подобряване състоянието на стомашната флора;
 • Предпазват червата при преминаването на вредни организми;
 • Елиминират токсините;
 • Подобряват имунитета;
 • Справят се с нарушения при храненето;
 • Балансират съотношението между вредни и полезни организми;
 • Поддържат хармонична среда в храносмилателния тракт.

Приемът им е определящ за това организма да бъде предпазен от вредни въздействия. Когато има нарушения в равновесието в стомашната флора е решаващо да се приемат добавки, които бързо да възстановят баланса. По този начин се подобряват имунозащитните сили и организма се справя с негативните влияния на попадналите в него патогени.

Колко дълго трябва да се приемат пробиотиците?

В зависимост от естеството на проблема, който се наблюдава е необходимо да се вземат под внимание всички фактори, които имат някакво влияние върху процеса на възстановяване на стомашния баланс. Ако приемате антибиотик и това се отразява дискомфортно на храносмилателната система имайте предвид, че лечебния цикъл с пробиотик протича в рамките на поне 20 дни. Съществен момент, който следва да подчертаем е, че когато са възникнали такива смущения и се приема антибиотик то не се препоръчват едновременно с лекарството да бъде взета и дозата пробиотик. Нужно е да има поне 3 часа разлика между приема на двата препарата. За да задействате защитните механизми на организма е добре да преминете и към хранителен режим. Такива храни, които биха подобрили значително здравословното ви състояние са:

 • Кефир;
 • Кисло мляко;
 • Кисело зеле;
 • Квас и други.

Разбира се качествена хранителна добавка е приоритет за лечението ви, тъй като по този начин ще се подсигури отличен стомашен баланс и възможност за бързо възстановяване на организма.

Помагат ли при бебета и деца?

Детските стомахчета също имат нужда от правилна грижа. Още в периода на захранването родителите се изправят в пряк сблъсък с коликите, които предизвикват сериозен дискомфорт и болки при децата. Много специалисти твърдят и препоръчват за облекчаване на болките при бебета и деца да бъдат използвани пробиотици. Те въздействат върху не добре развитите храносмилателни функции и значително подобряват и облекчават симптомите през този период.

Освен при бебета пробиотиците са с доказано ефективно действие и при стомашни неразположения, диарии и разстройства при деца в градинска възраст. Когато имат пряк контакт с различна среда, в която до момента са били отглеждани такива ситуации се често явление и се отразяват както на имунитета и честото боледуване така и на периодично проявяващите се стомашни инфекции.