С какво списанията се отличават от вестниците като печатни медийни издания?

Прилики и разлики на двата формата.

Вестниците и списанията са печатни медийни издания, в които читателите намират желаната информация. Разликата между тези два вида средства за масово осведомяване е в тяхната визия, както и начина, по който е поднесена новината. Докато в един вестник можете прочетете статии, които да бъдат на различни теми, то списанието като цяло е насочено към дадена основна тема и всички статии се обединяват около нея. Адресата е определена аудитория, която се вълнува от съдържанието. Що се отнася до разликите, които първо се забелязват между вестниците, издавани у нас и множеството български списания бихме ги обособили в две категории – формат и обхват.

Формат на списанията

Книжният формат на списанията  ги прави по-стилни, елегантни и шикозни. Като обем те съдържат много повече страници от вестниците и причината за това са не само текстовите материали, които съдържа, но и множеството фотоси. Списанията се отличават с много повече цвят, динамика и привлекателност. С навлизането на съвременната предпечатна подготовка и обработка след 80-те години на миналия век голяма част от българските списания приеха онзи луксозен формат, който читателя определено прие с охота. Гланцираната кадифена хартия предаде друг визуален ефект на списанието и провокира сетивата ни като усещане.  От гледна точка на размер списанието е доста по-миниатюрно в сравнение с вестника и скачените страници наподобяват по-скоро към книжен формат, отколкото към вестникарски. Кориците също накланят везните на списанието към книгата и определено те играят основна роля за това да привличат интереса на читателя със своята пъстрота и акцент към основната тема.

Обхват и съдържание на списанията

Тук разликата с вестниците е не просто видима, а изцяло осезаема. Формата на списанието със сигурност може да бъде доста провокативен, но и по отношение на съдържанието и темите в него се забелязва по-голяма необвързаност, лекота и развлекателен характер. Българските списания, както и тези в световен мащаб могат да разглеждат различни теми. Те се делят на дамски, мъжки, специализирани, списания за дома, за автомобила и много други. Докато вестниците отразява обективната новина, то списанията разглеждат чисто ежедневни теми, които ни вълнуват и интересуват. Задълбочените материали анализира, обсъждат , съветват читателя. Освен с текстовата си част списанията са изключително провокативни и с множеството снимки и висококачествени фотографии. Не можем да отречем, че рекламните постове също намират своето място тук и тяхното изобилие, което е свързано с тематиката и съдържанието на списанието никак не е случайно. Периода на излизане на списанието сравнен с вестниците е доста по-дълъг. Те могат да бъдат седмични и месечни като информацията в тях за разлика от новината във вестниците продължава да бъде актуална достатъчно дълго във времето.

Списания за мода, грим, маникюр и прически, мебели, интериор, автомобили, бизнес, технологии и всякакви други актуални теми се издават не само на хартиен носител, но и в електронен формат. Несъмнено дигитализирането на хартиените медийни издания се отразява и при българските списания. Дали интересът на читателя ще стихне от това, че няма след време да държи в ръце гланцирания луксозен формат само времето ще покаже. Факт е, обаче, че темите ще продължат да ни вълнуват и интересуват, тъй като са неизменно свързвани с ежедневието ни.