Каква е ролята на таблата в електрическата инсталация на една сграда?

За да се изгради едно електрическо табло, в което се съхраняват основните изходни кабели, апаратура, предпазители и други ел елементи е необходимо на първо място да се осигури метален разпределителен шкаф. Неговата основна роля касае осигуряването на защита от влага, замърсявания, механични прекъсвания на проводниците. Особеното при този тип ел. табла е, че са специално предназначени и изработвани именно за такива цели. Те са приложими при изграждане на новостроящи се сгради или такива, при които се прави основна реновация на електрическата инсталация. Какви са особеностите при покупка и на какво електротехниците обръщат специално внимание ще споделим в днешната тема.

Приложение

За разлика от всеки друг метален шкаф тези, които се дефинират като ел. табла се отличават със следните особености:

 • Предназначени са за защита на всички елементи, които имат пряко значение за осигуряването на електрическа енергия на даден имот;
 • Използват се в различни видове имоти – жилищни сгради, търговски обекти, производствени бази и други, при които е необходимо осигуряването на електрозахранване;
 • Обезопасени са предвид специалното заключване, което е предвидено при различните варианти;
 • Разполагат с метална плоча, на която се закрепва използваната апаратура;
 • Имат заземителна шпилка, която ограничава риска от токов удар;
 • Таблата са уплътнени с оглед на това да не се допусне замърсяване или проникване на влага, които могат да причинят неизправност в ел. системата.

За да бъде правилно инсталирано и обслужвано при необходимост друг съществен момент, който е добре да имате предвид е, че ел. таблото може да се отваря наляво или надясно. Повечето модели позволяват да бъде променяна посоката на отваряне на предпазния капак.

Разнообразието при продукти се дължи на това, че ел. таблата намират широко приложение в различните типове обекти. Именно поради това на пазара се предлагат такива с различни размери, форма и начин на отваряне на защитния капак.

Материал за изработка и методи на монтаж

За да се намали до нула риска от проникване на замърсяване или влага в ел. таблата производителите са приложили един изключително надежден метод за изработка на такива съоръжения. Особеното в случая е, че се използват цели метални листове. Там където се налага да бъде извършено свързване то бива направено с антикорозионно и декоративно покритие по прахова технология. Така се избягва всякакви неблагоприятни последици от разрушение на зоната за сглобяване и се гарантира устойчивостта и стабилността на извършената връзка между отделните елементи на ел. таблото.

По отношение на монтаже е важно да споделим, че са познати два основни вида инсталация. Това са:

 • Стенен. Прилага се при монтиране за ниско напрежение при жилищни сгради, търговски обекти, офиси и други. Закрепването става със здрави дюбели и винтове, които мога да издържат на натоварването, на което ще бъдат подложени;
 • Подов. Това е способ, който е характерен за тип индустриални табла, при които се съхраняват електрически уреди, които са предназначени за осигуряване на ток с високо напрежение. Обикновено това са трайно закрепени, бетонирани в земята ел. табла, които са влагоизолирани и отлично защитени.

Разбира се, че всеки електротехник е наясно с технологията на монтиране на различните видове табла. Това е много важен момент с оглед на това да се подсигурят отлични условия за предоставяне на електричество, безопасност и надеждност.

Как се избира?

Основния въпрос, който се оказва изключително важен се отнася да параметрите, на които е необходимо да отговаря вашето ново ел. табло. Приоритетите, от които е добре да се ръководите се отнасят до:

 • Точни размери, които е приоритетно да бъдат съобразени с параметрите на елементите и апаратурата, които ще бъдат съхранявани в кутията;
 • Материал на изработка, който покрива основни стандарти за защита и превенция срещу възникване на нежелани аварии;
 • За какъв тип захранване е предназначено – за нисковолтово или за високо напрежение;
 • За какъв номинален ток е подходящо – 25 A , 50 A, 160-800, 800 A;
 • Производител. Изберете такъв, който е доказан и с висок рейтинг;
 • Тип на монтажа – за вграждане или открит.

Това са само част от основните акценти, върху което е необходимо да се фокусирате при покупка на този важен компонент за електрическата инсталация. Когато сте поставени пред избор бъдете отговорни и взискателни към покупката на такива табла, които биха ви гарантирали спокойствие и безопасност.

Разнообразието от продукти можете да разгледате в сайта на Ташев Галвинг. Търговеца е сред оторизираните, които могат да ви окажат пълно съдействие и безплатна консултация относно подбора на табла, които могат да гарантират безупречната защита на уредите, които ще съхранявате в кутията. Можете напълно онлайн да направите съпоставка между всички онези фокусни точки, които ви интересуват и детайлно да опознаете решенията от водещи производители като:

 • ABB;
 • Elmark;
 • REM Power;
 • Schrack Technik;
 • Tibox и други.

Доверете се на продукти с най-висока степен на защита, с отлични технически параметри и на много добра цена. Предложенията са универсални и подходящи за инсталации, които са предназначени за всякакъв тип сгради.