Театралното изкуство и сцените в София, където можете да му се насладите

Когато избирате поредното място, което да посетите и опознаете това, което е нужно да предвидите е културните обекти, които ви очакват на територията на града или пък курортния комплекс. Точно затова София се е превърнала в притегателен център не само за икономически инвестиции, но и като зона, където гостите на града могат да се обогатят и да научат нещо ново, да се забавляват и да насладят на редица културни маршрути. И освен многото музеи, архитектурни паметници или форуми на изкуствата гостите и жителите на столицата имат шанса да се потопят и в тайнството на театъра. Театри в София са разположени буквално на стотина метра един от друг в центъра и всяка една постановка, която се представя на сцените е възможност да си създадете невероятни емоции.

Театрите, които си струва да посетите

Наричат ги туптящото сърце на София. Всяка вечер на сцените в столицата се представят култови постановки както местни актьори така и гостуващи. Интереса към това изкуство е напълно логичен, тъй като всяка една постановка пресъздава както реални така и въображаеми сценарии от различни жанрове.

Водещите и любими на поколения сцени в София, които се радват на популярност са:театър

  • Народен театър

Известен е като Национален културен институт в областта на театралното изкуство. 1907 – ма е годината, в която е построена емблематичната сграда, която и до днес радва стотици почитатели на театралното изкуство. Едни от култовите постановки са играни тук и определено актьорите споделят удоволствието си да излязат на сцената на НТ „Иван Вазов“;

  • Сълза и смях

Трупата е създадена 12 години преди появата на Народния театър. Много от любимите актьори и режисьори са стартирали своя творчески път именно от Сълза и смях. Стотици постановки са изиграни на сцената на театъра и определено си струва при посещението си в София да отделите време и да се насладите на актьорското изкуство;

  • МГТ „Зад канала“

Още едно любимо място на софиянци и гости на столицата да намерят начин да се забавляват. Роден след падането на социалистическия режим се превръща в емблема на новото време. Много талантливи актьори играят на сцената на Зад канала и определено има защо това а е сцената, която се радва на огромен интерес от страна на феновете на театралното изкуство;

С внимание и към малките зрители

Разбира се, че театрите в София не се ограничават само в представяне на редица постановки на наши и чужди трупи на сцените на най-известните сцени. Ако предстои да посетите столицата с деца и искате да се погрижите за техните незабравими преживявания то можете да посетите заедно Столичния куклен театър.

Основан през 1946 г. от актрисата Мара Пенкова изцяло с лични средства кукления театър бързо печели почитатели и се превръща в емблема на кукленото изкуство у нас. Почивните дни се превръща в притегателно място за деца и техните родители, където те могат да се насладят на спектакли, които са по сценарий на любими приказки. На сцената са представени над 350 заглавия, а на годишна база повече от 65 000 зрители се наслаждават на кукленото изкуство.

Освен на най-новите премиери е популярен и с това, че създава Международния фестивал за уличен и куклен театър ПАНАИР НА КУКЛИТЕ. Днес мероприятието се нарежда сред престижните европейски фестивали и се радва на огромен интерес. В художествения профил на постановките, които се играят на сцената са:

  • Пантомима;
  • Музикални приказки;
  • Комедия и сатира;
  • Сцена на сенките;
  • Мюзикъл;
  • Куклена миниатюра и други.

Освен като място за представяне на постановки дома на куклите разполага със собствено арт ателие, в което се изработват декори и кукли.

Толкова емоционално е преживяването за децата, които посещават салоните а кукленото изкуство. Незабравимо, уникално и изпълнено с цветно настроение място, което задължително трябва да посетите докато сте в София.