Трмопомпите въздух вода – ефективност и роля за бита

Доста се заговори за термопомпите и у нас. Оказва се, че това са едни от най-енергийно ефективните и екологични уреди, които осигуряват топлината и комфорта в дома ни с нисък разход на енергия. За да работят ефективно термопомпите обаче те използват възобновяеми енергийни източници, което ги класифицира в три основни категории – хидротермални, аеротермални и геотермални. Досещате се какви са източниците, които използват съответните типове термопомпи за да осигурят топлина или хлад в дома. днес ще ви запознаем с един от най-масовите модели, които се оказват предпочитани поради това, че са много лесни за монтаж, а освен това се сработват отлична с налична система от парно, която сте ползвали със захранване от друг източник.

Принцип на действие на термопомпите въздух вода

Ще започнем с огромното предимство, което създават термопомпите за потреблението. Те са уреди, които са независими. Те не се влияят от ТЕЦ, газ, твърдо гориво. За да работят ефективно се нуждаят от минимално количество енергия и възобновяем източник, който е реалния ресурс, който топли и охлажда в зависимост от режима на работя на уреда.

Принципа на работа на въздух вода термопомпа е елементарен. Специалистите от отоплителния бранш обясняват действието им с това на работата на един хладилник. Когато отворите вратата на хладилника усещате хладината, с която поддържа температурата за съхранение на продуктите. Но ако поставите ръка на гърба му ще усетите топлината, която излъчва. Точно такъв  е принципа на действие на термопомпата, но в обратен на хладилника ред. Термопомпата извлича хладината от въздуха и я превръща в топлина, която затопля течността в подовото отопление или това за радиаторите.

Този вид термопомпи използват като енергиен източник външния въздух, извличат топлината от него и я предават на топообменника, която загрява течността в системата. Наистина няма нищо сложно, странно и магическо, защото се оказва, че това са едни от най-елементарните, но изключително икономични уреди, които днес със светкавични темпове се популяризират и на нашия пазар.

Ползите от термопомпите въздух вода

Много са и затова ще ги приложим в списъчен вариант. но нека започнем с негативите, защото освен ползи е ясно, че един такъв уред би следвало да не е чак толкова съвършен. Това са действително добри уреди, но за жалост основния им проблем е в това, че са наистина доста скъпи като инвестиция. Предвид това, че бързо се изплаща можем да ги приеме като вариант, но все още това е основната пречка много българи да отлагат покупката на такъв вид техника.Инверторна термопомпа

Да продължим с ползите и положителните акценти от употребата на термопомпа въздух вода:

  • Приложима е в режим отопляване и охлаждане – получавате един уред с две възможности, което го оприличава на климатик;
  • Използва неизчерпаем източник на енергия, а именно околния въздух;
  • Нуждае се от минимално количество електроенергия, което се гарантира с това, че сметките ви за електричество падат с до 80 % от обичайните, които сте плащали до момента;
  • Принципа на работа е елементарен, което не изисква непрекъснат контрол, профилактика и експертна намеса;
  • Екологични уреди;
  • Икономични и високоефективни;
  • Висок рейтинг сред ползвателите;
  • Ниски монтажни разходи;
  • Лесно адаптиране към съществуващи системи.

Наистина няма как да не се впечатлите от това, че инвестицията в такъв уред носи със себе си възможност да си осигурите топлина или хладина с ниски разходи. Освен това е добре да подчертаем, че не са малко и моделите, които могат да осигурят на домакинството и топла вода за бита. Всъщност това са многофункционални уреди, които улесняват живота ви. Това ги прави и толкова популярни в Европа.

Тенденциите и у нас са насочени към популяризиране на термопомпите въздух вода като една алтернатива за ефективно и икономично ползване на уреда през цялата година.