Задължителни условия за изправно работеща ВиК инсталация в дома

Една от най-важните инсталации в дома, производствените площи и индустрията е тази, която е свързана с водопроводната  и канализационната система. Но как се прави една ВиК инсталация и колко ще ни струва изграждането на нова или ремонта на стара за района на София ще разгледаме днес в нашата публикация. Човек несе замисля за това, докато не стане наложаща нуждата от това да търси експерти от бранша. А освен професионализъм тук е много важно да се обърне внимание и на материалите. Това ще гарантира дълга експлоатация, ефективност и липса на течове.

За новоизграждащи се сгради задължително се изработва схема, одобрена от архитект по част ВиК. В самия проект се залагат количествата и вида на материалите, както и тяхното разположение. Монтажниците на ВиК инсталацията, които са неизменна част от създаването на една нова сграда са изключително стриктни по отношение спазването на изготвения и вече одобрен от всички инстанции проект. При самия монтаж не само се следи за качественото изпълнение, но и преди да бъдат затворени водопроводните и канализационните тръби в стените, таваните или пода, съгласно проекта се извършва и цялостен тест на системата. Не подценявайте избора на екип. Професионално извършената работа определено ще гарантира на всички новодомци или предприемачи, в зависимост от естеството на новостроящата се сграда, спокойствие и високо качество. Както сигурно сте чували да се казва – с водата шега не бива. Дори и най-елементарния теч може да причини редица проблеми, които от своя страна да са фактор за разходи за ремонти, къртене, смяна на тръби и други. Затова освен доверен екип от специалисти по вик инсталация София внимателно избирайте и материалите, които ще се използват. При съвременното строителство едни от най-препоръчителните са тези от полипропилен. Не само, че са много устойчиви, не замръзват  при ниски температури, гъвкави и удобни за работа са, но и основно тяхно предимство е , че са и много леки. Това не натоварва конструктивно сградите и не създава предпоставка за потенциални аварии поради тежестта на тръбите и преминаваща по тях чиста или мръсна вода.

До преди двадесетина години едни от най-разпространените вик материали бяха от метал. Всеки майстор по ВиК инсталация ще потвърди, че при работата с такива материали среща доста трудности. Независимо от това, че са стоманени и поцинковани тези тръби при продължителна експлоатация корозира и цялата тази ръжда попада във водородната система. Образуват се предпоставки за сериозни замърсявания и поява на бактерии, които след консумация попадат в човешкото тяло. Вероятно помните хлорния вкус и силен мирис от течащата вода. Именно това е превенцията срещу елиминиране до известна степен на замърсяването на водата, което ВиК дружествата предприемат като превенция за човешкото здраве. Но с навлизането на новите полипропиленови тръби, щрангове и връзки определено можем да кажем, че филтрирането на водата, която достига до домовете ни е достатъчно и не толкова често се налага да се добавят различни химикали за пречистване поради това, че материалите като тръби и други са преносители на замърсявания.

Независимо дали се изгражда нова или се извършва ремонт ВиК инсталацията изисква специално внимание. Не бива този елемент от една сграда да се подценява, поради факта, че от само себе си течовете няма да се отстранят. Само експертната намеса на фирма с опитни специалисти ще разреши детайлите и проблемите, които са възникнали, затова ако сте от София и имате нужда от ремонт на водопроводната или канализационната инсталация се доверете на доказани в своята област професионалисти. Както по-горе споменахме комбинацията от правилно подбраните материали и ВиК монтажници са гаранция за прецизно извършената работа. Има си специфика при полагането на новите тръби, тяхното свързване, тест и гарантиране устойчивостта им при експлоатация. А една система няма как да бъде изградена без да са налице всички елементи. Освен това не бива да се пропускат и специалните машини и инструменти, които са съществен ресурс при тези монтажни дейности, а само опитен екип можем да кажем, че притежава пълен набор от  такива, които да спомогнат висококачествено извършената работа. За да не пропускат снадките на тръбите и да издържат на налягането на водната струя е от изключителна важност как те ще бъдат свързани. Съвременните полипропиленови тръби са съединяват посредством нагряване като тук технологията следва да страшно прецизна с нужната за това техника. Не достатъчното нагряване или прегряване определено ще се превърне в проблем и още при първоначалния тест на ВиК инсталацията и нейната издръжливост ще се появят проблеми.

Ремонта на тази важна за дома ни инсталация обикновено се прави цялостно. При покупка на апартамент в стари панелни или тухлени сгради задължителната подмяна на ВиК и ел инсталациите е в основата на ремонта, който новодомците предприемат.  Да се отървете от старите ръждясали тръби и течовете са приоритет за вашето спокойно пребиваване в новия дом. Ето затова е нужно да се свържете с професионалисти, предоставящи тази услуга в София и региона като гаранция за нежелани странични ефекти. Твърде специфична е работата на един ВиК специалист. Тук не говорим за смяна на течащия смесител на мивката в банята, а сериозно изпълнение и цялостна подмяна на всички тръби, щрангове, фитинги и всякакви други сглобки, които влизат във водопроводната и канализационната инсталация. В зависимост от това как е бил заложен първоначалния проект при ремонта се изисква отстраняване на старите стоманени или поцинковани тръби и замяната им с нови. Много експерти споделят, че за тях е много по-лесно да изградят по проект нова  ВиК инсталация,отколкото да извършват демонтаж на стара и съответно подмяната  с нова инсталация. Много по-трудоемко и изискващо време като процедура, но пък с инвестирането в такъв ремонт определено десетилетия напред няма да се налага да се тревожите за евентуални течове.

Фирмите, извършващи ВиК услуги, независимо от техния характер, винаги дават гаранция за своята работа. Затова е препоръчително да изберете екип от експерти, а не съмнителни майстори, които при евентуален проблем трудно ще откриете за да поемат своята отговорност. А с водата шега не бива и затова подчертаваме, че при изграждане на нова или ремонт на стара ВиК инсталация приоритетни са вложените материали и качественото изпълнение от опитни и с изградена репутация специалисти.