Какви удобства предоставя отопляването с подова инсталация

Последиците от неправилния избор на отоплителен уред може д се окаже неблагоприятно по отношение на ефективност и енергиен разход. По отношение на начина, по който ще се постига приятен микроклимат в домовете ни е необходимо да се направи детайлен анализ, който да ни осигури оптимален уют без това да изисква прекалено много разходи, непосилни за плащане. Това, към което все по-голям процент клиенти се стремят е да инвестират в уред, който да бъде икономичен, а освен това да успява да достига желаната температура максимално бързо. Друга особеност, характерна за критериите, които визират потребителите и чистотата и удобството за използване. В отговор на тези изисквания днес ще представим подово отопление като една интересна алтернатива, която бихте могли да приложите и във вашия дом.

Кои са преимуществата пред останалите уреди

Възможностите, на които можете да се доверите по отношение на отопляването с подова инсталация никак не са малко. Когато на първо място сред поставените изисквания е това да намалите сметките за електричество, а същевременно с това да отоплявате ефективно целия имот то се оказва, че този способ би отговорил на желанията и очакванията ви.

Сред основните важни особености, които нареждат подовото отопление в категорията предпочитани решения са:

  • Дискретност. Системата се инсталира още по време на ремонта и се полага под декоративната подова настилка (мокет, гранитогрес, теракот, паркет, ламинат и други), а това спестява пространство и не отнема никаква част от подовата площ;
  • Чистота. Знаете ли, че подовото отопление е единствения вариант за повишаване на температурата, при който не се генерира домашен прах. Когато няма завихряне а въздуха то и разпространението на прах се оказва в минимална степен;
  • Уют. Без наличие на уреди, без шум и дискомфорт с инсталацията успявате съвършено да постигнете желаната температура и това допринася за една благоприятна и комфортна атмосфера за живот.

Разбираеми са тези основни преимущества, но до колко това влияе на цената, която ще заплатите.

Колко ще ни струва

Спецификата на системата е в това, че се касае за два основни варианта на захранване. Инсталациите за подово отопление могат а бъдат:

  • Електрически. Захранват се от електрическа енергия и се нуждаят от включване в контакт към мрежата;
  • Водни. Работят на принципа на парното отопление като източника на затопляне на флуида би могъл да бъде различен – котел на газ, пелетна камина, термопомпа или друго.

В зависимост от това на какъв вид ще се спрете то това идва да покаже, че и инвестицията както и разходите ще бъдат в различни стойности. Първо ще отбележим, че когато се отнася до подбор на такъв тип отоплителен уред е необходимо да се съобразите с някои съществени спецификации, които се отнасят до архитектурата и квадратурата на дома.

Когато имота е голям и държите да отоплявате максимално ефективно и икономично то една водна инсталация е добър вариант. В апартаменти или други по-ограничени пространства ефективност осигуряват електрическите системи. Според правилно направените изчисления и цената ще варира спрямо инвестиция и разход, който ще плащате за да отоплявате своя имот.

Особености

Като всеки друг уред, с който се осъществява отоплението е важно да имате предвид следните особености за подовото отопление, които също в основата на това да направите правилен избор. Те се отнасят до:

  • Задължителен професионален монтаж;
  • Инсталирането се извършва по време или преди ремонта на имота;
  • Неправилните изчисления за мощност могат да повлияят на сметките за топлина;
  • Прекалено малки пространства като стълбища и коридори не могат да се отопляват с този тип инсталации;
  • При водното подово отопление ефективността се изчислява на база уред, който осигурява затоплянето на водата в системата.

За да си гарантирате домашен уют и комфорт се доверете на професионалисти, които да осигурят прецизно и коректно изчисляване на типа инсталация както и нейния монтаж.