Колко широки трябва да бъдат завесите?

Макар да не са фокусна точка на стаята, завесите имат голямо влияние върху декора ви. Изборът на правилния цвят, дължина и ширина влияе върху това колко подредено изглежда вашата всекидневна или спалня. Цветът, разбира се, ще бъде до голяма степен личен избор. Дължината и ширината са по-стандартни, като има няколко последователни фактора, които влияят върху решението.

Общо правило според специалистите в търговията със завеси от Curtains Bulgaria, което трябва да следвате при определяне колко широки трябва да бъдат завесите ви и да ги купувате 2 до 2 и половина пъти по-широки от ширината на прозореца ви.

Макар това да ви се струва една ясна и лесно изпълнима задача, то трябва да знаете, че има и други неща, които трябва да имате предвид, преди да се насочите към избора на ширина. Първо, текстурата на завесата е важен фактор определящ това колко широка трябва да я купите. Освен това трябва да решите дали ще ги държите отворени като декоративна рамка на прозореца или ще ги затваряте, за да получите нужното уединение във вашия дом.

Защо Текстурата Има Значение

Част от причината текстурата да е толкова важна за ширината на завесите е, че посечения размер, предоставен в описанието на продукта, вероятно ще бъде размера им, когато те са изпънати. Тъй като вероятно няма да искате да бъдат напълно изпънати по конец на вашите прозорци, то ще трябва задължително да вземете това предвид.

Освен това материалът оказва влияние върху цялостното усещане за завесите. За това експертите съветват да избирате повече от красивите плътни материи, които придават на дизайна на прозорците ви усещане за пълнота. Докато стандартните 2 пъти размера на прозореца е изключително подходящ за плисираните завеси, то вие може да искате да надиплите повече вашите дантелени или тюлени пердета като заложите на 2.5 или 3 пъти ширината на прозорците.

Декоративни или Практични

Понякога ще използвате завесите повече като акценти, отколкото като начин да предотвратите слънцето да навлезе в стаята ви. Тъй като указанията за ширина на завесите се отнасят главно за тези, предназначени за практическа употреба, можете да изберете по-тесни парчета, които да поставите в краищата като декоративен елемент. Те трябва да бъдат един и половина пъти от ширината на вашия прозорец като и тук трябва да съобразите размера с текстурата на завесите, защото ако сте избрали като акцент дантелени завеси и те са твърде тесни ще развалите баланса на цялата стая.

Как да вземете правилните размери?

Докато имате рулетка, тази стъпка в процеса трябва да бъде доста ясна. Поставете единия край на ръба от външната страна на рамката на прозореца и след това измерете към другия ръб.
Използването на вътрешната рамка на прозореца не се препоръчва, тъй като това ще доведе до по-тесни завеси, които не изглеждат никак добре в пространството.

Колко по-широки трябва да са завесите от прозореца: не забравяйте правилото

Сега, когато имате размерите на прозореца си, можете да започнете с изчисленията, за да определите идеалната ширина на вашите завеси.

Ако възнамерявате да ги използвате практически, умножете ширината на прозореца си по 2 или 2.5. Декоративните завеси, от друга страна, могат да бъдат както вече казахме по-малки – 1.5 от ширината на вашия прозорец. Преизчислете, колкото е необходимо, за да постигнете вида, който искате.

Общи Размери На Прозореца

За да ви опростим процеса, ние си позволихме да предоставим размерите за някои стандартни измервания на прозорци.

Колко широки трябва да бъдат завесите за 180 см прозорец?

Да приемем, че искате стандартни, плътни завеси, които да покриват 180 сантиметровия ви прозорец. Ще са ви необходими завеси с размери между 350 и 450 см. Имайте предвид, че това е общата ширина, към която да се стремите, а не ширината за всяка завеса, ако възнамерявате да имате две (по една от двете страни).

Колко широки трябва да бъдат завесите за 240 см прозорец?

Следвайки правилото, завесите за 240 см прозорец трябва да варират между 488 и 610 см широки.

За да получите по-пълен външен вид, насочете се към 732 см. За декоративни завеси можете да изберете нещо толкова тясно, колкото 366 см.

Колко широки трябва да бъдат завесите за прозорец с 254 см?

Средната завеса, закупена за окачване на 254 сантиметров прозорец, трябва да е с широчина между 508 и 635 см.

За да постигнете подходяща пълнота с по-тънък материал, вземете завеси с ширина над 762 см, а за декоративни цели можете да заложите на 381 см ширина.

Съвети За Монтиране

Начинът, по който възнамерявате да монтирате завесите си, също ще окаже влияние върху ширината, просто защото пръчката, която получавате, трябва да има допълнителна дължина. Уверете се, че сте получили нещо по-широко от прозореца, за да поберете завесите си.